Vinnarna av Årets Supergasell, Årets Digitala Gasell samt länsvinnarna i Stockholm och Uppsala på finalen av DI Gasell den 5 december 2017 på Konserthuset, Stockholm (foto Pax Engström Nyström)

Entreprenörers framgång bekräftas

I mitten av 1990-talet identifierade den inflytelserika ekonomen David Birch snabb växande företag som viktiga motorer bakom ekonomisk tillväxt och sysselsättning och kallade dem gaseller. Bara några år senare, år 2000, inrättade Bonniers dagliga affärstidningar ett initiativ för att ge dessa företag, och deras viktiga bidrag till näringslivet, ett erkännande: Gasellprogram.

Utmärkelsen hyllar små och medelstora företag som uppfyller mycket stränga krav, inklusive vinst och konstant omsättningstillväxt under tre år i följd. Och utmärkelserna har blivit en institution bland de som läser Bonniers dagliga ekonomitidningar – Dagens industri i Sverige samt Børsen i Danmark, Finance i Slovenien, Verslo Zinios i Litauen och Äripäev i Estland.

– Di Gasell är en otroligt viktig del av Di. Vi brukar kalla det vår  “folkrörelse”, den manifesterar på ett bra sätt hur vi på Di uppskattar och hyllar entreprenörer som vår tids hjältar och hur vi inspireras av deras ständig strävan efter tillväxt.  Gasellföretagen symboliserar också till stor del allt företagande handlar om; att inte bara att skörda när det går bra utan att kämpa på i ur och skur. Gasellerna är också en helt unik konjunkturmätare och undersökningen som ligger till grund för tävlingen berättar mycket om vad som händer i svensk ekonomi.

I Polen, där företagets dagstidning Puls Biznesu sköter utmärkelserna, har cirka 4 000 av cirka 1 miljoner små och medelstora företag fått Gazela Biznesu-titeln varje år de senaste åren. Vi pratar om hur det är att vara entreprenör och vad utmärkelsen betyder med Małgorzata Bieniaszewska, ägare av billeverantören MB-Pneumatyka, som har vunnit Gazela Biznesu-trofén i Polen fyra gånger.

Małgorzata Bieniaszewska, ägare av billeverantören MB-Pneumatyka, som har vunnit Gazela Biznesu-trofén i Polen fyra gånger.

Vilken är din bakgrund och hur kommer det sig att du nu leder MB-Pneumatyka?

Först ville jag bli lärare. Men min far, som startade företaget, fick medicinska problem så jag var tvungen att ta över. För att vara ärlig kände jag redan till det mesta om företaget. Och min masterexamen i psykologi tjänar mig väl i mina samarbeten med kollegor och kunder. Nu får jag snart min MBA, och därefter ska jag satsa på en doktorsexamen i psykologi! Och jag har ändå tid att skriva en blogg om mänskliga resurser och planerar att publicera en bok om detta.

Vad har ni för affärsplaner?

För närvarande exporterar vi till EU, Brasilien, Kina, Mexiko och Turkiet, men vårt största mål är Ryssland. I år hoppas vi kunna bygga nästa 2 000 kvadratmeter produktionsutrymme när vi utökar vårt samarbete med de tre största tillverkarna i vår bransch. Så 2018 blir ett år av expansion för oss.

Är det svårt att hitta bra personal?

Faktiskt inte. Naturligtvis är vi på utkik efter nya ingenjörer som är motiverade och har rätt personlighet. Men samtidigt har vi många medarbetare med 20 års erfarenhet på MB-Pneumatyka. Blandningen av de som har varit anställda här en tid och de som just har avslutat sina studier skapar ett unikt och starkt team.

Varför är det viktigt att få Gazela Biznesu-utmärkelsen?

Jag tror på affärsrankningar och utmärkelser som bygger på meriter och som man inte behöver betala för, som Gazela Biznesu. Jag inser även nätverksaspekten. Mitt företag ökar försäljningen med 30–35 procent varje år, och en stor del av detta beror på nätverkandet, så utmärkelsen är verkligen viktig.